« Back to Blog

Operation Dorian Greyshirt

Orkanen Dorian formet seg i slutten av august 2019. Den skulle bli den sterkeste tropiske syklonen som noensinne har truffet Bahamas, og en av de sterkeste orkanene registrert i Atlanterhavet. Vindstyrken kom opp mot 295 km/t da den traff Abacos øyene 1 september. Den skulle ligge over området i nesten 36 timer og forårsake enorme ødeleggelser. Over 90% av bygningene ble skadet, mange fullstendig ødelagt. Den gikk inn over Grand Bahamas og selv om den minket i styrke ødela den mye i sin vei. På sin vei over Atlanterhavet løste den seg opp i nærheten av Grønland den 10 september.

På Bahamas øyene ble minst 61 drept, og over 400 er savnet. Dødstallene er sannsynligvis høyere, da blant annet den haitiske bosetningen (Shantytown) ble truffet av en tsunamilignende vannfront. Ingen har oversikt over hvor mange som ble skylt på havet eller forsvant i massene.

Den første bølgen med frivillige fra Team Rubicon USA kom i oktober. Team Rubicon Norge ble forespurt om å være med på den siste bølgen 5-18 november. 10 stykker ble valgt ut til å reise. De satte seg på flyet den 5 november, og var fremme på sine destinasjoner den 7. Frank, Joachim, Jorunn, Maria, Mia, Nils&Nils, Randi, Terje og Torleif reiste ned. Gruppen ble delt i to, 5 sendt til Grand Bahamas, 5 til Abaco.

Her er historiene til 2 av de. Maria og Torleif. Begge var på Grand Bahamas

Jeg er ydmyk og takknemlig for at jeg har fått æren og muligheten, til å være 1 av 10 fra Team Rubicon Norges tropp til Bahamas for å hjelpe lokalbefolkningen etter orkanen Dorian. Jeg har hatt et ønske om å få reise ut på denne måten i mange år, men det har alltid vært noe som har kommet i veien, men denne gangen var det ingen ting som fikk komme i veien.

Vi har drevet med muck-out, lagt presenninger for å tette tak som lakk, enten pga at taket forsvant pga stormen eller det kom flyvende materiale med vinden, som klarte å lage hull og skader på tak. Jeg har fått muligheten til å leke med barn, jenter som vil vise meg klærne til dukken sin, eller ivrig løp inn i huset og hentet tannbørsten sin, fordi de stolt ville vise meg at de hadde det  Vi laget noe som lignet på en dukke, og det ble vist den dukken mye kjærlighet.

Vi ryddet en lekeplass, som gjorde det mulig for barna å spille basketball. Jeg har alltid visst at jeg har mye neste~kjærlighet å gi, men dette overgikk alt jeg hadde sett for meg at jeg skulle få gi av meg selv og min kunnskap kom til nytte. Jeg takker ledelsen i Team Rubicon Norge, som tok sjansen på meg, og for den flotte oppfølgingen vi har fått av teamleder, TR~NOR og TR~USA

Jeg vet at dette ikke blir mitt siste bidrag av tiden min, jeg skal være klar til å delta igjen der jeg måtte trengs.

MARIA


Mitt navn er Torleif Narheim. Jeg meldte meg tilgjengelig for å reise til Bahamas etter hurricane Dorian’s ødeleggelser. Jeg har tidligere erfaringer som tilsa, at dette var den verste katastrofen jeg har vært tilgjengelig for å hjelpe til etter. Jeg forsto at her kom det til å trenges allt tilgjengelig mannskap. I mitt daglig liv står jeg over utfordringer jeg ikke kan gjøre noe med. Dette derimot, dette kan jeg gjøre noe med. Jeg er faktisk ganske god til det også. Da er det godt for meg selv, å kunne gjøre noe jeg kan gjøre noe med. Vi var 10 nordmenn som dro.

 Vi ble delt i 2 lag. Ett som dro til Abaco øyene og ett som dro til Grand Bahamas. Jeg var leder for Grand Bahamas laget. Vi bodde feltmessig og hygiene, mat og privatliv ble det sparsomt med. Men foruten alle insektsbittene, var nok dette allikevel den beste leiren jeg har vært på, og det var det menneskene der som stod for. Da vi kom frem ble vi fordelt på 5 forskjellige lag og min rolle som lagleder ble mer generell.

Jeg var på lag Echo, som bestod av en sivil konsulent innen frivillig arbeid, en medic, en kystvakt, en militær psykolog og meg da, instruktør i sikkerhet, redning og overlevelse på sjøen. I Team Rubicon går jeg for Thor the viking, sikkert fordi jeg er god med hammeren. Det som skilte denne operasjonen fra tidligere, var at her hadde vi mye mer kontakt med huseierene. De var gjerne med oss hele dagen og jobbet med oss. I pausene fortalte de mye om det de hadde opplevd. Det gjorde sterkt inntrykk på meg. Men å se dem fra deprimerte og i sjokk tilstand, til å avlevere huset TR clean til en smilende og håpefull hus eier, det er nok det som gjorde sterkest inntrykk.

Takk til Team Rubicon Norge og alle bidragsytere som gir meg muligheten til å hjelpe til der jeg kan. Det betyr mye for de berørte og det betyr mye for meg.

TORLEIF

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Skriv et svar