« Back to Blog

Hode, skulder, kne og kast!

Alle i Team Rubicon Norge har meldt seg som frivillige av stort sett de samme grunnene. Et ønske om å bruke det man lærte under sin tjeneste i Forsvaret til noe som bidrar til en bedre verden, eller bruke sine kunnskaper fra den sivile verden for det samme. Team Rubicon er en veteranbasert katastrofe beredskapsorganisasjon med en flott gjeng kick-ass sivile på laget. Vi er fortsatt så absolutt inne i en oppbyggingsperiode, og vi regner med å være operative i løpet av 2019, tidlig 2020. Hva betyr det å være operativ? Det betyr at vi har en fast ansatt liten stab, og våre Gråskjorter (navnet på våre frivillige) i TRiben (eng: stammen) er trent og utstyrt for å kunne delta på nasjonale eller internasjonale oppdrag.

Vi skiller mellom i hovedsak to oppdragstyper. Serviceprosjekt og katastrofeoppdrag. Serviceprosjekt er som regel regionale prosjekter der man stiller opp for lokalsamfunnet og bidrar med de behovene som er der. Det kan være alt fra å være frivillige under arrangementer, til å plukke søppel i fjæresteinene. #5forhvalen er akkurat et slikt oppdrag, men er et nasjonalt serviceprosjekt. Katastrofeoppdrag er der hvor vi på kort varsel stiller med Gråskjorter for innsats i katastrofeområder, nasjonalt eller internasjonalt.

Vi har blitt spurt flere ganger, hva har strandrydding med katastrofebistand å gjøre? Svaret er enkelt. Ingenting og alt! Serviceprosjekt er perfekte til å trene og bygge opp vår organisasjon. Vi blir samkjørte, bygger samhold og aller viktigst, bidrar til noe som får stor virkning i den andre enden.

Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet! Stanser vi ikke den utviklingen kan vi oppleve at innen 2050 er det mer plast i havet enn fisk (Nrk 12 februar 2017).

Vi har alle sett bildene med hvalene som skylles på land med store mengder plast i magen. Team Rubicon Norge vil gjennom #5forhvalen sette fokus på dette, og bidra til å redusere mengden med plast som går ut i våre hav. En plastflaske “brytes” ned på 450 år heter det. Plast er ikke organisk, og brytes aldri helt ned. Det blir bare mindre og mindre biter. Til slutt går det over i mikroplast (mindre enn 5 mm) og nanoplast (<1 mikrometer). Man er foreløpig usikre på hva som skjer med nanoplast, om den brytes ned eller forblir plastpartikler i havet. Forskning viser at når plasten når magen på havdyr, så løses de giftige stoffene i plasten ut, og på den måten forgifter dyrene.

Hvordan redder man havet? Ett skritt av gangen. Tegneserien viser hvor enkelt det er å gjøre noe med dette. Hode (oppdag søppel), skulder (før armen frem), kne (bøy kneet og plukk opp), kast (kast søppelet der det hører hjemme). Det ER ikke vanskeligere enn det!

Hva ber vi dere om? Meld dere som frivillige i Team Rubicon Norge. Hva innebærer det? Ikke noe annet enn at du er i vårt register, mottar nyhetsbrev, og kan reise/delta på oppdrag med oss. Det er ingen medlemskontingent. Vi betaler for forsikring for våre Gråskjorter, og vi stiller uniform (t-skjorte, vest og rød caps) når man melder seg til oppdrag. Ønsker du ikke å registrere deg, kan du delta som støttespiller. Det betyr at du deltar på noen av serviceprosjektene vi setter opp i Norge nå under strandryddeuka.  

Den siste muligheten er at du plukker opp søppel fra bakken (havner det på bakken, ender det i havet), tar en selfie/bilde med søplet, legger det på sosiale medier, og tagger med #5forhvalen #teamrubiconnorge #trnor. Tagger du i tillegg med #5forhvalentskjorte så er du med i trekningen av en kul t-skjorte (barn og voksne). Hvorfor skal du tagge sier du? Hashtagger er den beste måten å spre et budskap uten å bruke masse penger. Da hjelper du oss å spre det viktige budskapet, men aller viktigst, du har fjernet noe som ville endt opp i havet! Er det egentlig noe å lure på? Her er linken for å bli med

Meld deg som frivillig eller støttespiller til Strandryddeuken 29 april til 5 mai, eller andre tidspunkt som passer. Alle er velkommen!

Er du registrert som frivillig i TR-NOR klikker du på den grønne knappen:

Jeg vil være med som frivillig på #5forhvalen

Er du ikke registrert som frivillig i TR-NOR, så kan du gjøre det først. Det gjør du her:   

Registrer meg som frivillig i Team Rubicon Norge

Den siste opsjonen er en påmelding hvor du ikke er registrert frivillig, men blir med som støttespiller. Send inn skjemaet  ved å klikke på knappen, så setter vi deg i kontakt med den regionen i Norge du tilhører og du får nødvendig informasjon:

Jeg vil ta #5forhvalen og være med som støttespiller!

Skriv et svar